Šípková marmeláda

Šípková marmeláda recept

Šípková marmeláda je starý recept, který určitě na podzim v sezóně zdravých šípků stojí za zkoušku. Můžeme jí namazat na pečivo, přidat do bílého jogurtu a podobně.

Ingredience na šípkovou marmeládu:
    • čerstvě natrhané šípky, nejlépe přešlé prvními mrazíky

Na 1 kg šípkovvého protlaku:

  • 500 – 600 g cukru
Příprava receptu na šípkovou marmeládu:

Šípky zbavíme stopek a okvětí (nejlépe to jde nožem), rozkrájíme na půlky, odstraníme chloupky a drobné pecičky a dobře opereme. Dáme je v nízké vrstvě do širokého kastrolu, zalijeme vodou, uvaříme doměkka a prolisujeme. Protlak odvážíme, přivedeme k varu, přidáme cukr a vaříme, až je marmeláda přiměřeně hustá. Ještě horká šípková marmeláda se naplní do skleniček. Okraje skelniček otřeme, uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Tipy k přípravě šípkové marmelády
Příprava šípkové marmelády je sice velmi pracná, ale výsledek stojí určitě za to. Takto se připravovala šípková marmeláda už za časů našich babiček. Dnes se také používá zjednodušená varianta z celých šípků, které se jen zbaví stopek a okvětí, i když i jenom to je časově náročnější. Potom se vaří celé nebo rozpůlené šípky, tak dlouho dokud nezměknou (asi 1/2 hodiny) a vzniklý rozvar se rozmixuje například ponorným mixérem a propasíruje. Pak tuto kaši zalijeme trochou vody necháme přejít varem a opět propasírujeme. S tímto protlakem potom pracujeme jako v předešlém receptu. Jelikož šípky mají dostatečné množství pektinových látek, nemusíme přidávat žádně rosolotvorné přípravky na zahuštění.

Jestli je šípková marmeláda hotová poznáme například, že ji kápneme na studený talířek. Po vychladnutí se pokusíme kapku posunout prstem, ta by měla zůstat vcelku se skrabaceným povrchem.
Více o přípravě marmelád naleznete níže.

Související články a recepty:

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *